Ik probeer zo precies mogelijk te berekenen hoeveel breigaren je nodig hebt voor een project. Echter, breien is handwerk en de één breit misschien wat losser dan ik en de ander wat strakker. Dan verandert ook de hoeveelheid garen die je nodig hebt. 

Daarnaast houd ik er rekening mee dat je het breipatroon misschien een beetje wil aanpassen aan je eigen maat. Zelf heb ik relatief korte armen, dus ik maak de mouwen altijd wat korter dan in standaard patronen staat. Maar jij kan het natuurlijk precies andersom hebben. En je andere lichaamsverhoudingen kunnen natuurlijk ook anders zijn dan het gemiddelde. Als je lang en slank bent, dan wil je misschien bij een trui wel de breedte van maat 36 hebben, maar die wel wat langer maken. Dat is nou juist het mooie van zelf maken, dat je het aan kunt passen op je eigen maat. 

Ook moet er natuurlijk een beetje ruimte zijn voor een foutje. Breiwerk kun je natuurlijk uithalen en het garen kun je hergebruiken, maar het kan ook voorkomen dat je een paar wat kleinere stukken overhoudt en het is fijn als je die niet allemaal weer hoeft te gebruiken, met alle extra draadjes die je weer af moet hechten erbij. 

Daarom berekenen ik de hoeveelheid breigaren dus wat ruimer. Als ik erop uitkom dat je 5,8 bol nodig hebt, dan maak ik er 7 van, want met 6 bollen heb je maar erg weinig speling. 

Het is namelijk minder erg om wat over te houden, dan om wat tekort te komen. Als je over hebt, dan kun je hier vaak nog wel wat mee. Er zijn genoeg projecten die je met een kleinere hoeveelheid breigaren kunt maken, zoals een muts of beenwarmers, of je kunt het nog gebruiken om op te mazen of in een fair isle patroon. 

Als je tekort komt is dat een groter probleem. Bij een webshop is het erg ongunstig, omdat je nogmaals verzendkosten hebt als je bij moet bestellen. Maar een ander probleem is dat er een tijdje later mogelijk garen uit een ander verfbad op voorraad is. Garen uit een ander verfbad (dezelfde kleur, maar op een ander moment geproduceerd) kan een klein kleurverschil hebben, dat bij daglicht wel te zien is. Ik zal er altijd op letten dat ik bij één bestelling altijd garen van hetzelfde verfbad verstuur en dat zal iedere goede webshop doen. Maar als je op een later moment bij moet bestellen, dan kan ik niet meer garanderen dat ik nog garen van hetzelfde verfbad heb. 

Dus dat is waarom ik een wat ruime hoeveelheid breigaren bij een pakket voeg. Het kan natuurlijk ook zijn dat je met jouw hand van breien juist meer overhoudt dan ik met mijn berekeningen op mijn hand van breien. Dat is een beetje het risico van de hobby. Bij een winkel mag je garen dat je teveel hebt terugbrengen. Bij mij mag dat ook, maar dat zal in de meeste gevallen niet opwegen tegen de verzendkosten. Zelf bewaar ik altijd wat ik over heb. Het bederft niet en ik heb meestal later wel weer een project waar ik het bij kan gebruiken. 

Leren breienProjectenRestjes

Populaire producten

Meest verkocht

View all
Breipatroon damestrui met V-halsBreipatroon damestrui met V-hals
Breipatroon damestrui met V-hals
VerkoopprijsVanaf €3,00
Breipatroon hoodie voor kinderenBreipatroon hoodie voor kinderen
Breipatroon hoodie voor kinderen
VerkoopprijsVanaf €3,00
Scheepjes ScrumptiousScheepjes Scrumptious
Scheepjes Scrumptious
Verkoopprijs€3,50
Bespaar €4,30
Breipakket babytruitje. Patroon + materialenBreipakket babytruitje. Patroon + materialen
Breipakket babytruitje. Patroon + materialen
VerkoopprijsVanaf €10,50 Normale prijs€14,80
Breipakket vestje voor baby's en peutersBreipakket vestje voor baby's en peuters
Breipakket vestje voor baby's en peuters
VerkoopprijsVanaf €10,00

Breipatronen

View all

Breipakketten

View all
Breipakket damesvest (inclusief patroon)Breipakket damesvest (inclusief patroon)
Breipakket damesvest (inclusief patroon)
VerkoopprijsVanaf €15,50
Breipakket damestrui met ronde halsBreipakket damestrui met ronde hals
Breipakket damestrui met ronde hals
VerkoopprijsVanaf €21,00
Breipakket hoodie voor kinderenBreipakket hoodie voor kinderen
Breipakket hoodie voor kinderen
VerkoopprijsVanaf €16,00
Bespaar €4,30
Breipakket babytruitje. Patroon + materialenBreipakket babytruitje. Patroon + materialen
Breipakket babytruitje. Patroon + materialen
VerkoopprijsVanaf €10,50 Normale prijs€14,80
Breipakket vestje voor baby's en peutersBreipakket vestje voor baby's en peuters
Breipakket vestje voor baby's en peuters
VerkoopprijsVanaf €10,00
Kumihimo pakketKumihimo pakket
Kumihimo pakket
VerkoopprijsVanaf €6,80
Breipakket voor kinderenBreipakket voor kinderen
Breipakket voor kinderen
Verkoopprijs€14,75