Overgehaalde ribbelsteek

De overgehaalde ribbelsteek is een leuke steek voor een sjaal, maar hij is ook zeer geschikt voor een trui, een vest of een muts. Omdat de basis de ribbelsteek is (alle toeren recht), is het resultaat wat dikker dan wanneer er gewoon in de tricotsteek gebreid wordt.

OMSCHRIJVING

Voor deze steek zet je een meervoud op van 5 steken + 4. Voor dit voorbeeld heb ik 74 steken opgezet.

Toer 1: Brei alle steken recht.
Toer 2: Brei 4 steken recht, haal de draad naar je toe, haal de volgende steek averecht af* en breng de draad weer naar achteren. Herhaal dit tot je nog 4 steken over hebt en eindig met 4 steken recht.
Toer 3: Brei 4 steken recht, haal de volgende steek averecht af (maar houd de draad aan de achterkant). Herhaal dit tot je nog 4 steken over hebt en eindig met 4 steken recht.
Toer 4: Zoals toer 2. De steek die je af moet halen kun je nu duidelijk herkennen.
Toer 5: Brei alle steken recht. In de steek die in de vorige toeren is afgehaald moet je een beetje anders insteken. Je steekt in door het midden en van rechts naar links. In de video is dit wat duidelijker te zien.

Herhaal toer 2 t/m 5 totdat de gewenste lengte is bereikt.

*Averecht afhalen: Je steekt in de steek in alsof je hem averecht gaat breien. Maar in plaats van de steek breien, schuif je hem naar de andere breinaald.

Breisteken