Breischema’s kunnen er op het eerste gezicht ingewikkeld uitzien. Toch is het lezen van een breischema minder lastig dan het lijkt. Het schema is een weergave van hoe je breiwerk eruitziet vanaf de voorkan. In dit artikel leg ik de basis uit. Kijk de bijbehorende video om ook een voorbeeld te zien van hoe met een schema wordt gebreid.
Wat is een breischema?
Een breischema laat in symbolen zien hoe het patroon er vanaf de voorkant uit hoort te zien. Dit klinkt eenvoudig, maar het kan toch verwarrend zijn. Als je op rechte breinaalden heen-en-weer breit, dan ziet een averechte steek aan de achterkant er als een rechte uit aan de voorkant. Het is dus wel even opletten. Wanneer je rondbreit heb je dat probleem niet.
Let goed op de symbolen
Niet alle patronen gebruiken dezelfde symbolen voor dezelfde steken. Meestal staat een leeg vakje bijvoorbeeld voor een rechte steek, maar ik heb ook wel patronen gezien waarbij een liggend streepje een rechte steek is. Controleer daarom altijd wat de symbolen in jouw patroon betekenen.
Breischema's in Toeren Lezen
Een ‘standaard’ breiwerk begin je vanaf de onderkant met de rechtersteek. Breischema’s hebben ook de eerste toer als onderste regel staan. Je begint bij de eerste regel aan de rechterkant met lezen.
Wanneer je heen-en-weer breit, dan begin je de tweede toer juist bij de linkerkant met lezen. Je begint namelijk met de linkersteek wanneer je vanaf de voorkant kijkt. Bij een rondbreiwerk lees je wel alle toeren van rechts naar links.
In de video laat ik meer zien en brei ik een voorbeeld met een breischema. Je kunt de video bekijken door op deze link te klikken: https://www.youtube.com/watch?v=UarKAlkVNrs