Kantbreien is het breien van een patroon met gaatjes, waardoor het er dus een beetje uitziet als kant. Vaak wordt er ook met een dikkere breinaald gewerkt dan je normaal gesproken zou doen voor dat breigaren, zodat het er extra luchtig uitziet. Kantbreien wordt vaak gebruikt voor stola's, omslagdoeken en sjaals, maar je kunt de technieken ook toepassen in truien en vesten. Kantbreien wordt ook wel ajour breien genoemd. Scroll naar beneden als je direct naar de video wilt gaan.
Een kant patroon kan er erg ingewikkeld uitzien, maar de techniek is niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Het patroon ontstaat meestal door een combinatie van een omslag maken (zo ontstaat het gaatje) en het maken van een mindering, zodat je niet steeds meer steken krijgt. Er wordt niet altijd een mindering bij gemaakt. Soms is het juist de bedoeling dat het breiwerk breder wordt, zoals bij een driehoekige omslagdoek.
Er zijn 3 soorten minderingen die het meest voorkomen.
Een mindering kan naar links of naar rechts leunen, zoals je kunt zien in het plaatje. Een naar rechts leunende mindering wordt gemaakt door twee steken samen te breien. De naar links leunende mindering wordt gemaakt door eerst een steek af te halen (insteken alsof je gaat breien, maar in plaats daarvan schuif je de steek naar de andere naald zonder hem te breien), dan een steek te breien en dan de afgehaalde steek over de gebreide steek heen te halen.
De derde mindering die vaak voorkomt is er één waarbij er van drie steken één wordt gemaakt. Je haalt dan eerst een steek af, dan brei je 2 steken samen en dan haal je de afgehaalde steek over de samengebreide steek heen.
Mijn favoriete boek over kantbreien is Shetlandkant breien van Elizabeth Lovick. Hierin wordt veel uitgelegd over de geschiedenis, de technieken en er staan natuurlijk veel patroontjes in + uitleg over hoe je die kunt combineren in bijvoorbeeld een stola. Dit boek is geschikt voor beginners in kantbreien, maar ook voor gevorderden. De technieken voor beginners en gevorderden zijn veelal hetzelfde, maar in plaats van een moeilijkheidsgraad hebben de patronen een concentratiegraad. Dat is meestal het moeilijkst aan een patroon. Je moet altijd goed opletten waar de gaatjes en minderingen moeten komen. De ingewikkeldere patronen zijn meestal niet moeilijker qua breitechniek, maar je moet er beter bij opletten. Netflix uitzetten dus :)
Ik heb een voorbeeld patroontje gemaakt + een YouTube video waarin ik stap voor stap laat zien hoe je dit patroontje breit. Dat vind ik zelf altijd duidelijker dan wanneer ik het in woorden uitleg.
https://youtu.be/IooBHSjT9GM?si=tm6a_im5xHzJjTfw
Het patroon: